Het is vrijdagochtend vroeg en ik ben onderweg naar de training. En niet zomaar ‘op weg’ ik rijd namelijk op de scooter, dat leek mij zo handig omdat ik later die ochtend een afspraak heb aan de Coolsingel in Rotterdam (en die is met een scooter veel eenvoudiger te bereiken!).

Het is heerlijk weer en een fijne rit, totdat… ik in de verte een kudde schotse hooglanders zie staan. Ze lopen langs het fietspad en de kleinste staat er middenop.

Ik rem af, wat zal ik doen? In mijn hoofd ‘hoor’ ik de regels “niet passeren in een straal van 25 meter en al helemaal NIET de groep doorkruisen. Wat moet ik doen?

Ik besluit geen risico te willen nemen en keer mijn scooter. Ik kom een wielrenner tegen. Zij fietst gewoon door. In mijn hoofd gebeurt er van alles, ik stel mezelf de vraag ‘ga je nu echt 10 minuten omrijden en te laat op je training komen omdat er een KOE op het fietspad staat?’.

Ik stop weer en keer nogmaals – vlakbij de kudde rem ik af en passeer langzaam. Vervolgens draai ik het gas weer open en arriveer nipt op tijd op de training.

Op mijn vervolgafspraak aangekomen vertel ik over de les die5  ik die ochtend nogmaals leerde. De les die gaat over angst en hoe je daarmee om kunt gaan. In mijn 5-weekse cursus ‘Ontdek de kracht van jouw gedachten’ vertel ik hier namelijk over, in plaats van te wachten ga je over tot ACTIE.

Ik moet ook denken aan mijn jeugd, waar ik regelmatig met de fiets omreed omdat er een ‘gevaarlijke hond’ aan de weg lag. Ik was bang voor honden. Echter van die bange en onzekere Tilly heb ik afscheid genomen en de persoon die ik nu ben kent niet van dergelijke angsten. Kortom, vanmorgen was ik bijna oude koeien uit te sloot aan het halen en verviel in oud (en ongewenst!) gedrag. Gelukkig bedacht ik mij op tijd…

Heb jij dit ook wel eens? Dat je angsten en gewoontes uit het verleden ‘in je hoofd toelaat?’. Ik ben benieuwd! Laat het mij weten!