Ik hoor zo vaak dat ik wel erg simpel denk en makkelijk praat over bepaalde dingen omdat…. en hier kan je van alles invullen, zoals bijvoorbeeld:

Toen ik mijn baan opzei (na 22 jaar bij grote multinational)
Gemakkelijk omdat: ik naast mijn baan een eigen bedrijf had én een partner met een baan

Of:
Toen ik gevraagd werd te spreken op de begrafenis van mijn vriendin
Gemakkelijk omdat: ik nou eenmaal makkelijk praat en mijn woordje klaar heb

Of:
Ontwikkeling nieuw project
Gemakkelijk omdat: ik zo handig ben met al die tools

Of:
Toen in mijn wall-sit record verbrak (162 kilo)
Gemakkelijk omdat ik nou eenmaal zoveel train

En weet je – het is inderdaad waar dat ieder zijn talenten heeft waardoor ze sommige dingen gemakkelijker doen – MAAR gemakkelijk?

Natuurlijk sprak ik op die begrafenis, maar het was echt wel 1 van de meest spannende speeches EVER. Ook als je nog zo gemakkelijk spreekt, wil dat nog niet zeggen dat het niet spannend is en dat er allerlei gedachten door je hoofd gaan die je op dat moment NIET helpen!

Daarbij: alles is te leren!

  • Als ik niet (naast mijn talent voor het spreken) heel veel had geoefend, en als ik niet regelmatig ‘mijn podium had gepakt’ en uit mijn comfortzone was gesprongen, dan had ik het waarschijnlijk nu niet zo gemakkelijk kunnen doen!!
  • Als ik niet tot diep in de nacht had zitten Googlen, trial-and-error had zitten uitvogelen, trainingen had gevolgd etc. had ik waarschijnlijk nu niet ‘zo handig’ geweest.
  • Al had ik niet alle opleidingen gevolgd en mijn bedrijf opgezet (naast mijn drukke baan, gezin, vrijwilligerswerk etc.) dan had ik ‘die vrijheid’ niet gehad.
    /li>

Kortom:
JA – misschien heb ik soms gemakkelijk praten, en heb ik een ander soort vrijheid dan anderen. Maar het zijn de keuzes en mijn inzet in het verleden geweest die mij die ‘luxe’ geven.
En weet je wat het goede nieuws is?! Dit kan jij ook! JA JIJ! Ook jij kunt besluiten om iets anders te gaan doen, eventueel naast je baan / bedrijf! Het kan en als je wilt, help ik je daarbij met het COOZAH! Escape-plan.

Wat zou jij doen als je alles mocht kiezen en zijn die je zou willen zijn?